Bu yazıyı 2 dakika 12 saniyede okuyabilirsiniz.
Aşırıya kaçtığımızı hissedip sistemi yenilemek istediğimizde ne yapmalı, neleri yemeli?
Kış aylarında daha fazla yediğimiz bir gerçek. Hava soğukken içgüdüsel olarak tıkınıp enerji depolamak istiyoruz. Ayrıca özellikle Aralık ayında artan “uyarılar” sayesinde aşırıya kaçabiliyor yediklerimiz. Araştırmalara göre yeni yıla girerken verilen sözler içinde en üst sıralarda sağlıklı yemek yemek ve egzersiz yapmak sayılıyor.
Sınırlayan, sadece o ya da bu yemekle beslenilen diyetler eskilerde kaldı. Uzmanlar en doğru beslenme şeklinin kişiden kişiye değiştiğini, bedenin aslında ihtiyaçlarını dile getirdiğini, onu dinlememiz gerektiğini söylüyorlar. Fazla yediğimiz bir dönem sonrasında bu her zamankinden daha da geçerli. Ancak yine de bazı yiyecekler sistemin yenilenmesinde, biriken toksinlerden arınmamızda ekstra etkili. O halde ne yememeli yerine, ne yemeli?
1. Fermante yiyecekler
Bilim insanlarının ikinci beyin diye tanımladıkları sindirim sistemimizin kendine ait bir sinir sistemi var. Bağışıklık sisteminin de yüzde 70’i bağırsaklarda gizli. Bu sebepten bağırsak sistemini güçlendiren fermante yiyeceklere hayatımızda her zaman yer açmalı. Kefir, tarhana, yoğurt, fermante turşu gibi yiyecekleri günlük hayata girebilecek yiyeceklerden bazıları.
2. Sarımsak
İkinci Dünya Savaşı döneminde ilaç sıkıntısı varken sarımsak ilaç niyetine kullanılırmış. Sarımsak, doğal bir antibiyotik; toksinleri yok etmeye yarar, bizi hastalıklardan korur. Özellikle taze sarımsağın detoks etkisi büyük.
3. Pancar
Yüksek dozda antioksidan içeriyor ve lif yüklü bir kök sebze pancar. Düşük kalorili ve C vitamini açısından oldukça zengin. Pancarı yavaşça fırında ya da 20 dakika buharda pişirin, fazla pişirip besleyici özelliklerini kaybetmesine izin vermeyin.
4. Elma
Elmada yüksek miktarda lif ve vitamin var, vücudu temizler ve enerji verir. İçindeki pektin, kurşun, civa gibi ağır metallere bağlanır ve vücuttan atılmalarını hızlandırır.
5. Brokoli
Brokolide bulunan sülforafan, kansere karşı koruyan bir madde. Brokoli aynı zamanda karaciğer fonksiyonlarını kuvvetlendirir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Brokoliden daha da yararlı olan ise brokoli filizleri.
6. Ceviz
Ceviz, kan dolaşımını arttırdığı için toksinlerin yok olmasına yardımcı oluyor.
İçerdiği L-Arginin adlı aminoasit sayesinde damar sağlığını korur, dolaşımı hızlandırır. Ceviz, ayrıca tam anlamıyla bir E vitamini deposu. Sağlıklı atıştırmalık olmanın yanı sıra sabah kahvaltıdan salataya kadar birçok yemekle yenebilir.
7. Maydanoz
Klorofil yüklü maydanoz, ağır metallerin bağlanmasını ve vücuttan kolay atılmasını sağlar. İçindeki A, C, K vitaminleri ile folat bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca maydanoz sapıyla yapılan çay ödem atmaya yarar.
8. Zerdeçal
Cıva zehirlenmesinde etkili, kuvvetli bir antioksidan zerdeçal. İçindeki kurkumin maddesi sayesinde Alzheimer dahil birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu biliniyor. Sebze yemeklerinde, çorbalarda kullanın, çayını demleyin.
9. Muz
Lezzetli ve pratik bir meyve olmanın dışında muz, sindirim sistemine yararlıdır. Lif açısından oldukça zengindir olduğu için sistemi dengeler. Tok tutar. İçerdiği yüksek potasyum oranı sayesinde yüksek kan basıncını düşürür. Sıkıntı, sinir, uykusuzluğu önler, içerdiği magnezyum sayesinde ruh sağlığını korur.
10. Su
Ve evet, vücudu yenilemek için bol bol su içmek gerek. Bu zamanda günde 2-3 litre su içmek oldukça faydalı. Yemeklerle değil de, yemek aralarında içmek daha doğru. Ayrıca suyun içine birkaç damla limon suyu sıkıldığında vücuttaki asit oranını düşürür ve sindirime yardımcı olur.
02.01.2020
İlgili yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/atistirmalik/
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/bahar-alerjisini-dogal-yontemlerle-alt-ediyoruz/