Bu yazıyı 2 dakika 1 saniyede okuyabilirsiniz.
Yüzyıllardır tükettiğimiz nohut, son yılların en gözde malzemelerinden biri.
Nohut birçok mutfakta binlerce yıldır tüketilen hem lezzetli hem de besleyici bir baklagil. Son yıllarda yıldızı giderek daha da parlayan nohut, özellikle sağlıklı beslenmek isteyenlerin en çok tercih ettiği malzemelerden biri haline geldi.
Nohutun mutfağımızdaki yeri yadsınamaz. Osmanlı’da kuş üzümü ve çam fıstığıyla yapılan humus lokması, Antep’in nohut dürümü, Doğu Anadolu’nun etli yoğurt çorbası “lebeniye”, etli veya etsiz yahniler, aşure ve elbette nohutlu pilav… Bu yemeklerin hepsinde nohutun vazgeçilmez bir yeri var. Bundan altı yüz sene önce keşfedilen leblebiyi de unutmamak gerek.
Son yıllarda vejetaryen ve vegan beslenenlerin sayısının artışı bitkisel proteinlerin önemini arttırdı. Glutensiz gıdalar, doğal protein oranı yüksek, besin değerleri zengin bitkiler ve baklagiller altın çağlarını yaşıyor. Bunun yanısıra, Ortadoğu mutfağı da dünya tarafından daha çok merak edilir oldu. Yüzyıllardır bu bölgenin mutfaklarının parçası olan ve 100 gramında 15 gram protein ve 12 gram lif içeren nohut, en çok ilgi gören malzemelerden biri olmaya başladı.
2018 yeme-içme trendlerinde de gözüken o ki, Ortadoğu mutfağı önümüzdeki yıl tüm dünyada daha çok menüye girecek ve tabii bununla beraber nohut unundan yapılan falafel ve humus da ününe ün katacak. Bizler de bir yandan nohutun çok tanıdık olmayan kullanım alanları ile tanışacağız.
Bugünlerde özellikle Amerika’daki süpermarketlerin rafları yenilikçi nohut atıştırmalıkları ile dolu. Ispanak, pancar gibi sebzelerle tatlandırılmış hazır humus paketleri, patlatılmış nohut taneleri, fırınlanmış ve baharatlanmış nohut cipsleri, nohut unundan yapılan glutensiz ve protein dolu kurabiye ve krakerler bunlardan bazıları. Nohutu fırınlama veya kızartma yöntemiyle birçok farklı atıştırmalık sunan Chickpeatos adlı marka, son olarak nohuttan ekmek kırıntısı yerine geçebilecek bir ürün çıkardı. Görünen o ki nohutu daha birçok farklı şekilde raflarda görüyor olacağız.
Bir de “Aquafaba” var. Bu, nohut gibi kuru baklagiller pişirdiğimiz suyun ta kendisi (Aqua: Su Faba: Baklagil). Hazır haşlanmış nohut ürünlerini kullanıyorsanız, tenekenin içindeki suyu düşünebilirsiniz. Büyüklerimiz baklagil suyunu atmaz, her zaman kek, pasta pişirirken kullanırmış ve tabii ki bir bildikleri varmış. Bu suyu yüksek hızda çırptığımız zaman kıvamı yumurta beyazının çırpıldıktan sonraki köpük hali ile çok benzer oluyor. Pavlova, mereng gibi tatlılarda kullanılan nohut suyu, yumurta beyazına alerjisi olan, vegan beslenen, yumurta tüketmeyi tercih etmeyen kişiler için de mükemmel bir alternatif sunuyor.
Nohutun farklı hallerini evine taşımak isteyenler için bir tarif:
Nohutlu Çikolata Parçacıklı Kurabiye.
200 g haşlanmış nohutu, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 tatlı kaşığı tahin, ½ tatlı kaşığı kabartma tozu ile beraber blenderdan geçirin. Hamur kıvamına 2 dakika içinde gelebiliyor. Sonrasında içine 50 g damla çikolata ekleyip karıştırın ve kurabiye şeklini verin. Fırında 180 derecede yaklaşık 15 dakika pişirin.
Tuğçe Ergun
Ekonomi ve girişimcilik okuyan ve daha sonra bu alanlarda çalışan Tuğçe Ergun, yaşadığı bir rahatsızlık sonucunda beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi araştırmaya başladı. Cornell Üniversitesi’nden bitki bazlı beslenme üzerine eğitim aldıktan sonra OCHI adlı sağlıklı atıştırmalık markasını kurdu (@ochifood). Gıdanın ve doğanın iyileştirici gücü ile ilgili ilham almaya ve vermeye devam ediyor.
06.01.2018
İlgili yazılar:
https://www.ruhundoysun.com/yazilar/mutfakta-cesaret/