Sayfanın başına ulaştınız.
MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZLERİ-2

MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZLERİ-2

Bu yazıyı 2 dakika 46 saniyede okuyabilirsiniz.

Hayatı kolaylaştıran mutfak aletleri

 

Yemek yapmak bazıları için kolay, bazıları için zor bir iş. Ne kadar usta bir aşçı olursanız olun, bazı mutfak aletlerinin sonucu etkileyecek derecede işe yaradıkları kesin. Mutfağın vazgeçilmezleri yazımızda birkaçından söz etmiştik. O halde mutfağın vazgeçilmezleri listesine devam.  

Ölçü kabı

Çoğu yabancı yemek kitabında ölçüler “ölçü kabı” diye bir terim vardır, ölçüler bu terim baz alınarak verilir. Bizde ise genelde su bardağı ile ölçülür malzemeler. Halbuki herkesin bardak boyu farklı; birisine göre 200 ml., başkasına göre mesela 280 ml. olabilir. Bu yüzden her türlü malzemeyi, özellikle sıvıları ölçebilmek için bardak yerine standart 250 ml. olan ölçü kaplarından edinmeli.

Ölçü kaşıkları

Aynı şekilde set halinde satılan, standart ölçü kaşıklarını da listeye ekleyebiliriz.

Üzerinde bir tatlı kaşığı için 5 ml.; bir çorba kaşığı için 15 ml. yazar. Tariflerde verilen ufak ölçüleri, kabartma tozu, karbonat, tuz, şeker ve baharat gibi malzemeleri ölçmek için bu kaşıkları kullanmak iyi fikir.

Mutfak tartısı

Ölçü kabının ve kaşıklarının önemini anlatmakla birlikte, mutfakta tartının yerinin apayrı olduğunu da söylemek lazım. Kahveden una her türlü malzemeyi aslında tartıda tartmak en doğrusu. Özellikle pastacılığın olmazsa olmazı iyi, hassas bir mutfak tartısı.

Kızartma makinası

Aslında ocakta da kızartılabilir ekmek. Biraz daha sabretmek ve gözünüzü üzerinde tutmak şartıyla. Ama kızartma makinasının hayatı çok kolaylaştırdığı kesin. Onun sayesinde bayatlayan ekmekleri canlandırabilir, hatta ekmekleri dilimleyip buzdolabında ya da buzlukta sakladıktan sonra kızartabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir konu; her kullanımdan sonra içinde biriken kırıntıları temizlemek.

Su ısıtıcısı

Eskiden suyun tencerede, çaydanlıkta kaynamasını beklerdik. Bugün ise çoğumuz mutfakta su ısıtıcısı olmayan bir hayat düşünemiyoruz. Bu cin mutfak aleti sayesinde su ısıtmak için bir düğmeye basmak ve azıcık beklemek yeterli. Üstelik daha az enerji sarfettiği de biliniyor. Ne güzel! Yine de su ısıtıcısını enerji anlamında verimli kullanmak için hemen ve hepsini kullanmayacaksanız, tepesine kadar doldurmamakta yarar var.

Oklava / merdane

Elbette hamur açmak için oklava ve merdane şart. İkisinin de işi aynı olsa da boyut farkından dolayı farklı tür hamurları açmaya yararlar. Merdane daha ufak hamurları açarken, oklava tepsi boyunda açabilir hamuru. Merdaneyi baharat öğütmek, etleri yumuşatmak, ucunu otları ezmek için de kullanabilirsiniz.

Süzgeç /elek

Genelde elek daha ufak delikli, süzgeç daha geniş delikli olur. İkisinden birine mutlaka ihtiyaç var mutfakta. Sebzeleri ve makarnayı süzmek için süzgeç; un elemek için de elek bulundurmakta fayda var. Alırken delikli tellerin sağlam olduğundan, kolayca esnemediklerinden emin olun. Süzgeç demişken, çay için gereken ufak süzgeci de unutmamalı.

Tava

Her mutfağın iyi bir tavaya ihtiyacı var. Yumurtadan ızgaralara bir çok yemeği tavada pişirirsiniz. Bugünlerde daha çok çelik tava kullanılsa da döküm ve bakır tavaların da yeri ayrı. Döküm tavalar yüksek ısıyı kaldırır ve uzun süre aynı ısıyı tutar. Gerekirse fırına da girer. Bakır tava daha hızlı ısınır ve aynı şekilde daha hızlı ısıyı kaybeder. Dökümü ızgara et ve uzun pişecek yemekler için; bakırı ise hızlı pişen balıklar, soslar için kullanabilirsiniz. En az bir tavanın da kapağının olması, yemekleri kendi buharında pişirmek ve kısık ateşte ısıtmak için işinize yarayabilir.

Spatula

Bugün spatula hem malzemeleri karıştırmak, sürmek, yaymak için kullanılan,  hem de tavada pişen yemekleri çevirmek için kullanılan mutfak aletine deniyor. Eskiden pastacılıkta kullanılan silikon spatula ise giderek yaygınlaşıyor. Silikon, yüksek derece ısıya dayanıklı, zararsız ve uzun ömürlü olduğu için tercih ediliyor. Çevreye plastikten daha az zarar veriyor olması da önemli.

Mutfak makinası

Bir başka hayat kolaylaştıran, zaman kazandıran mutfak aleti daha. Ayaklı mikser, stand mikser olarak da bilinen çok amaçlı mutfak aleti, keklerin harcını karıştırmak, yumurtaları çırpmak, hamur yoğurmak için kullanılabilir. Üzerinde zaman ayarı varsa çırpma yapmak istediğiniz süreyi önceden kurup, bittiğinde durmasını sağlayabilirsiniz. 

 

22.07.2019

 

İlgili yazılar:

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/mutfagin-vazgecilmezleri-1/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dogal-mutfak/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/mutfakta-cesaret/