Sayfanın başına ulaştınız.
NAR GİBİ

NAR GİBİ

Bu yazıyı 1 dakika 28 saniyede okuyabilirsiniz.

Lezzetli, yararlı, hem de tam mevsimi. Kış aylarında tükettiğimiz narın hikayesine, yararlarına ve başka mutfaklarda nasıl kullanıldığına yakından baktık.

Nar, dünyanın en sihirli meyvelerinden biri. Tarih boyu efsanelere, masallara, şiirlere konu olmuş. Eski Mısır’da tanrılara nar hediye edilir, krallar sonraki hayatlarına götürebilmek için yanlarında narla gömülürlermiş. Hades, Zeus’un kızını nar sayesinde kandırmış. Buddha, değerli hediyelerin arasından en çok yaşlı bir kadının getirdiği narı beğenmiş. Bazılarına göre Adem’le Havva arasındaki yasak meyve elma değil, nar olmalı esasında. Nar, halk türkülerinde, “çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane” gibi bulmacalarda berekettir.

Narın anavatanı İran’dan Himalayalar’a kadar uzanan bir coğrafya. Son yıllarda Batı’da “süper meyve” olarak sevilse de, yararları binlerce yıldır biliniyor. Tarih boyunca kışın hastalıklardan korunmak için çocuklara, yolda güçlü kalabilmeleri için askerlere verilmiş. A, C ve E vitamini yüklü, antioksidan içeriği çok güçlü bir meyve. Kalbe iyi geliyor, sindirim sitemini koruyor. Kanserle savaşmaya yarıyor. Gayet lezzetli bir meyve olan narı yemek için bu tip bahanelere gerek var mı bilmiyoruz ama son yıllarda iyice popülerleşmesinde bunların payı büyük.

Gelelim mutfaktaki marifetlerine. Türkiye, nar üretiminde üçüncü sırada. Onlarca cins arasından en çok bilineni hicaz narı. Silifke’nin keben narı, kabukları yeşil ve açık kırmızıya çalan deve dişi narı da lezzetli nar çeşitlerinden. Narı genellikle ya yemeklerin, tatlıların üzerine serpiştiriyoruz ya da suyundan nar ekşisi, nardenk, pekmez yapıyoruz. En çok nar yetişen ülke İran’da yemeklerde ve soslarda kullanıyorlar. Narlı cevizli tavuk yemeği fesenjan bunun en güzel örneği. Bu geleneksel yemekte dövülmüş cevizi nar suyuyla ya da inceltilmiş nar ekşisiyle birlikte pişiriyorlar. Nar çorbası ash-e anār ise naneli, etli, iç ısıtıcı bir kış çorbası. Bunun dışında İran’da nar tüketmenin popüler bir başka şekli de tezgahta yuvarlayıp sonra içine kamış sokarak suyunu içmek. Dünyanın ikinci en büyük nar üreticisi Hindistan’da ise narı baharat olarak kullanıyorlar. Nar tanelerini kuruttuktan sonra eziyorlar. Anardana denilen bu baharattan yemeklere ekşilik katmak için yararlanıyorlar.

Cemre Torun

İşletme ve klinik psikoloji geçmişi olan Cemre Torun, yaklaşık 10 senedir hem Türkiye’de hem yurtdışında farklı yayınların yemek editörlüğü yapıyor ve yemek yazılarını yazıyor. The World’s 50 Best Restaurants’ın bölge başkanı. İçindekiler adlı yemek kitabının yazarı. Uluslararası yemek konferansı YEDİ’nin kurucularından. Ruhun Doysun’un proje danışmanı ve editörü.  

 

 

05.12.2017

 

İlgili yazılar:

 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/bamyadan-kim-korkar/ 

 https://www.ruhundoysun.com/yazilar/bamyadan-kim-korkar/

 https://www.ruhundoysun.com/yazilar/incir-zamani/