Sayfanın başına ulaştınız.
<p>FERAHLATAN ÇORBALAR</p>

FERAHLATAN ÇORBALAR

Bu yazıyı 2 dakika 5 saniyede okuyabilirsiniz.

İçimizi ısıtan çorbalar havalar giderek ısınırken sofralarımızı terk ediyor, yerini soğuk çorbalara bırakıyor. Sıcak havalarda mutfakta en az vakti geçirerek yapabileceğiniz, hafif, ferahlatıcı ve kolay soğuk çorba ipuçları bu yazıda.

Dışarısı soğuduğunda ısınmak için, ısındığında ise ferahlamak için çorba harika bir seçenek. Ayrıca tek tük kalmış malzemeleri değerlendirmenin de en iyi yollarından biri çorba. Havanın giderek ısındığı bugünlerde, bırakın fırını açmayı, ocağı bile daha az kullanmak istiyoruz. Az çaba gerektiren soğuk çorbalar ise bazen hiç, bazen de çok kısa bir pişirme süresi gerektiriyor. Sonuç; bahar ve yaz ayları gibi taptaze, ferahlatan, malzemeyi olduğu gibi hissettiren çorbalar…

Ferahlatıcı soğuk çorbalarda sadece sebzelerden değil, mevsimin getirdiği otlardan ve rengarenk meyvelerden de yararlanabilirsiniz. Isırgan otu, kuzukulağı, semizotu gibi otlarla yemyeşil bir çorba yapabilirsiniz örneğin. Meyve ilk akla gelen çorba malzemesi olmasa da, şeftali, vişne, karpuz, kavun gibi alışılmışın dışındaki meyveleri çorbayı tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Çilek ve domates; karpuz ve nane; kavun ve rezene birbirine yakışan malzemelerden örnekler. Çorbada meyvenin tatlılığını kırmak için fesleğen, reyhan, nane gibi otlardan ya da keçi peyniri, süzme yoğurt gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz. Soğuk çorbalarda ayrıca bamya, bezelye, bakla, kuşkonmaz, mısır gibi bahar ve yaz kokan sebzeleri kullanmak da mümkün.

Aynı sıcak çorbada olduğu gibi farklı yemişlerden, baharatlardan yararlanıp çorbaya ekstra lezzet vermek de önemli. Doku için de yine mevsimden yararlanıp eriği, üzümü, kabağı, taze fındığı incecik doğrayıp çorbalara ekleyebilirsiniz.

Soğuk çorba denince İspanyol çorbası gazpacho ilk akla gelenlerden. Tam mevsiminde, mis gibi kokan bir domatesin alabileceği en güzel hallerden biri. Yaz kokan bir çorba. Malzemeleri ise çok basit. Domates, yeşil biber, salatalık, soğan, ekmek, sarımsak, sirke ve zeytinyağı ile yapılanı en klasik hali. Ancak bu çorba, tarifin ötesinde çok iyi bir fikir. Bugün gazpachonun karpuzlusu, çileklisi ve şeftalisi de yapılıyor örneğin.

Salatalık ve yoğurt ikilisi, çok iyi tanıdığımız, sevdiğimiz bir birliktelik. Bu defa salatalığı doğramak yerine yoğurtla birlikte blenderden geçirip, gerekirse biraz su katıp; açık yeşil, ferahlatıcı bir çorba yapabilirsiniz. Nane, dereotu, roka ya da biraz ekşilik katmak için kuzu kulağı katabilirsiniz. Buzdolabında soğuttuğunuz çorbayı rengi ve tadıyla büyüleyen sumak ile servis etmek keyifli bir fikir olabilir.

Yoğurt demişken, ayran aşından bahsetmemek olmaz. Basit, doyurucu ve evde hissettiren bu çorba için gerekenler yoğurt, buğday, nohut, nane ve iyi bir zeytinyağı. Tabii bunlarla kısıtlı kalmaya gerek yok. Buzlukta kalmış her bakliyat eklenebilir bu çorbaya. Zencefil ise şaşırtıcı bir canlılık ve ferahlık katar. Dolabınızda kalmış, bahçenizde, balkonunuzda yetiştirdiğiniz roka, tere, dereotu, semizotu da bu mütevazi çorbayı bambaşka bir noktaya taşıyabilir.

Ruhun Doysun tariflerinden Soğuk Domates Çorba da yaz günleri için nanesi, kekiği, rezene sapı, maydanozu ve tarhunla son derece aromatik, güçlü ve ferahlatıcı bir seçenek.

18.07.2021

İlgili Yazılar:

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/atiksiz-mutfak/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/medeniyet-kadar-eski-ve-sifali-corba/

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/olmamis-meyve/