Sayfanın başına ulaştınız.
BİNLERCE KİTAP ARASINDAN

BİNLERCE KİTAP ARASINDAN

Bu yazıyı 1 dakika 39 saniyede okuyabilirsiniz.

Mehmet Gürs’ün listesindeki ilham veren yemek kitapları

 

Her gün yeni bir yemek kitabı çıkıyor. Neye göre, nasıl seçtiğim çok soruluyor. Çok bilimsel bir yöntem olmasa da antenler sürekli yeni fikirlere açık olduğu için bilgi akıyor bir şekilde. İlgimi çeken bir kitap oldu mu hemen not ediyorum. Her ay genelde ne olup bittiğini oturup araştırdığım zaman da bir sürü yeni kitaba rastlıyorum. Yüzlerce yemek kitabım var ve tabii ki her birini baştan sonra okumadım. Roman gibi değil ki yemek kitabı. Ben daha çok ilham almak için bakıyorum. Bazen bir fotoğraf, bazen bir tarif ya da yazı ilgimi çekiyor olabiliyor.

Bütün bu kitaplar içinde bazılarının ise yeri ayrı…

– A Mediterranean Feast, Clifford Wright

Akdeniz’in muhteşem mutfakların hikayesi. Tarifler ile birlikte.

The Medicinal Chef, Dale Pinnock

Yemek sayesinde yaşayabiliyoruz. Yediklerimiz hem bizim hem de Dünya’nın nasıl olacağını çok ciddi etkiliyor. Yemeğe sadece keyif olarak değil aynı zamanda bizi besleyen, tedavi eden (ya da hasta eden) bir şey olarak bakmaya başladığımızda çok şey değişecek. Bu kitap basit ve korkutmayan, lezzetli, sağlıklı ve kolay yemekler içeriyor.

McGee on Food & Cooking, Harold McGee

Çünkü…

Petit Larousse des plantes qui guérissent, Couplan & Debuigne

Birçok yenebilir bitkinin detaylı anlatımı bu kitapta toplanmış. Neye benzediği, nerede yetiştiği, nasıl kullanıldığı, neye yaradığı gibi bilgiler var içinde. Bu kitaba baktığımda hep bu coğrafya için bu kalibrede bir kitap neden yok diye iç geçiririm.

Türkiye’nin Mantarları, Jilber Barutçiyan

Her eve lazım. Hele mantar toplamamak istiyorsanız. Çok çok faydalı bilgiler var içinde.

Tastes of Byzantium, Andrew Dalby

İstanbul’da oturup biraz da olsa yemekle ilgilenen herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap.

The Cooks Illustrated Cookbook

The Cooks Illustrated editörler tarafından hazırlanmış bir kitap. Bence her evde bulunması gerekiyor. Tariflerden çok yaklaşım önemli. Neredeyse hatasız yazılmış ve defalarca test edilmiş tarifler. Yemekle çok haşır neşir olmayanlar da bu kitaptan çok şey öğrenebilir.

River Cottage Handbook

Muhteşem kitapçıklar… Her biri birbirinden iyi. Britanya için yazılmış olsa dahi biraz akıl ile bulunduğun bölgeye uyarlayabilirsin.

The Nordic Cook Book, Magnus Nilsson

Birçok geleneksel tarif bir yerde toplanmış. Hem hikayeler benim için nostalji oluyor hem de “anneannem bilmem ne yapardı” dediğimde nispeten doğru bir tarif bulabiliyorum.

İlgili yazılar: 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/altin-ekmek/  

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/yemek-tarifi-okumak/ 

https://www.ruhundoysun.com/yazilar/dogaya-yakin/